torsdag 27 november 2014

KAKritaren informerar! Teaser 2!

Jobbet med årets KAK-karta är en process som fortskridit sen förra årets tävlande lämnat arenan. Blåsiga dagar med kassa utskrifter och blyerts på fuktigt papper och pannan i djupa veck för att producera ett kartblad som ska kunna läsas och förstås. Årets karta är en utökning av den tidigare som bara täckte Nya Masthugget (NM). Nu har delar av Gamla Masthugget (GM) karterats, det finns jobb kvar men det sparar vi till nästa år! Det roliga med dessa två områden är att de är av helt olika karaktär byggmässigt vilket kräver taktik och teknik i läsning och löpning. Det gemensamma är kuperingen som är stark då vi befinner oss på en rejäl bergssluttning, samt att gårdarna är detaljrika. Och tyckte du NM var detaljrikt så är GM än värre. Här finns dessutom många gångar genom de gamla husen. Här kommer så kartritarens utmaning – hur gör man kartan läsbar? Min ambition var att kunna rita kartan enligt norm, inte förminska några symboler eller hitta på egna alls så KAK2015 kan löpas på skalan 1:4000. Jag har bollat karttecken med min bästa kart-nörd-vän i strax norr om norska gränsen och också hittat på några egna lösningar. Jag kommer delge dessa nu för att få alla ombord på skutan =) alla åtgärder gjorda för att öka läsbarheten.
  • Det finns massa småtrappor på gårdarna, jag har gjort dem bredare än va de är och mindre branta, jag har alltså plockat bort trappsteg för att frigöra läsyta.
  • Det finns massa staket/plank/stängsel på gårdarna – jag har i väldigt många fall valt att rita dem med ”oframkomlig mur” symbolen istället för ”oframkomligt stängsel” för att slippa ”taggarna” som gör kartbilden mer grumlig. Se exempel på kartklipp ovan; på den västra gården är de två övre ”murarna” i själva verket plank/stängsel med växter. Det undre stängslet är av samma karaktär men där fick ”taggen” plats.
  • I den sydöstra delen av bilden syns en ”oframkomlig mur” vid den stora gatan runt ett gult område – detta är en murad kant. Murade kanter är vanliga i området pga kuperingen och kan från en löpare som kommer nerifrån uppfattas som en ”urban” mur, men kommer du uppifrån antagligen mer som ett ”urbant” stup. De är på kartan redovisade oftast som ”framkomligt stup” eller ”oframkomlig mur” dvs taggarna har åter valts bort.
  • Och så en vädjan till alla löpare, som ni ser är det en del innergårdar med ibland otydlig gräns till ”odlad yta/tomt” - var uppmärksam, använd sunt förnuft och spring inte igenom blomster! Tänk också på att när du svänger in-ut i gränder/gångar var uppmärksam så du inte krockar med andra löpare och framförallt boende.
  • De områden som inte är färdigritade är markerade som ”förbjudet område” och där gäller såklart vanliga regler dvs du får inte springa där.


Kung av Kungsan 2010 : Lina Strand kommer provlöpa bana+kartan i helgen så att den in i det sista kan revideras till det bättre.

Kung av Kungsan är ett sprint-OL-deluxe arrangemang som går av stapeln oftast sent på hösten/vintern, beroende på kartritaren/banläggaren/tävlingsledarens tid+energi, i år avgörs det hela 6e december på Masthuggsberget, se tidigare inlägg för Bulletin+annan info, ALLA är välkomna!

måndag 24 november 2014

KAK2015 STAR-inteview: Locals!

Och här kommer några ord om KAK2015 från en av Kungsans egna OL-locals Christian Tingström!

Som den ena av två sprintkartritare här borta i West Side vet jag ett och annat om det som väntar på KAK. Även om mina hoods är de lite mer åt söder lokaliserade landshövdingehusen, med sina lummiga innergårdar och inte alltid regelbundna vägnät, så är det mycket som är likt om man jämför med terränglådan för KAK 2014.
Förra året fick jag besviket stå bredvid och titta på med min fördömda fot och för två år sedan sprang Ultra-SM. Båda åren har jag dock fungerat som stolt förlöpare och i år ser jag fram emot att göra upp i kampen om segern.Nåväl, det var hemligheterna om hur det är att springa sprint i Majorna jag skulle avslöja:
  • Snabbt, det blir snabbt. I denna delen av staden är det väl tillfixade ytor vi har att göra med för det mesta, nästan uteslutande asfalt, någon gräsplätt och kanske en slinga på berghällar.
  • Tight, det blir tight. Det byggs effektivt och passager kan vara trånga, små och inklämda mellan olika objekt.
  • Intensivt, det blir grymt intensivt. Som jag redan hintat så överflödar det inte av utrymme i dessa stadsdelar. Det mesta är bebyggt eller tomt men här och där kläms någon liten, liten park eller par träd in.
  • Kul, men framförallt väldigt roligt!
//Christian
50% av Kungsans kartritarstab!

Må bäste hipster vinna!

Kung av Kungsan är ett sprint-OL-deluxe arrangemang som går av stapeln oftast sent på hösten/vintern, beroende på kartritaren/banläggaren/tävlingsledarens tid+energi, i år avgörs det hela 6e december på masthuggsberget, se tidigare inlägg för avlysning+Bulletin, ALLA är välkomna! 

måndag 17 november 2014

KAK2014 Bulletin 1

När? Den 6e december 2014, första start 10.00
Vad? Sprint-OL-deluxe för alla med efterföljande (förhoppningsvis) tält, eld, tilltugg och härlig stämning!
Var? TC (tävlingscentrum) på Masthuggsberget - samma plats som förra året, och som vanligt förbjudet att använda annan väg till TC än angivet på kartan nedan - dvs trapporna mellan Kjellmansgatan 7 och 9 skall användas.

Start:Från kl 10.00 i närheten av TC. Lottad start, varannan dam och herr med 1min-30 sek mellan beroende på hur många som vill va med. Arrangören tar sig rätten att ”sprida ut” elitlöpare jämt över startlistan. Önskemål om ”familjelottning” kan beviljas då arrangören inte har möjlighet att tillhandahålla barnpassning. Detta skall i sådant fall meddelas i samband med anmälan eller senast innan lottning (som görs typ den 4e). Startlista publiceras på fredag eftermiddag den 5e.

Karta: ”Masthugget” skala 1:4000 ekvidistans 2m, förhoppningsvis sprintnorm på 1:4000-delen, ritad 2013-2014 av Maria Magnusson.

Stämplingssystem: Sportident på så många kontroller som möjligt – MEN då inga kontrollvakter finns (i nuläget..)  kan det va så att vissa ”utsatta” punkter bara markeras med skärm. I dessa fall tillämpar löparen skärm-touch (dvs rör vid tyget!!).

Banor:
Kung” – tävlingsklass för samtliga som vill kunna erövra KAK-titeln 2014.
Längd: 2,5km kanske. Spridningsmetod: vem vet? Publikkontroll: jajemän!
"Chill" - om man vill bara strosa runt o ta några kontroller utan att tävlingshetsa

Samtliga löpare uppmanas att vidtaga försiktighet vid passering av Kjellmansgatan och framförallt Fjällgatan som är trafikerad.

KAK-burken: 40 kr medtages till tävlingsdagen eller sätts in på swedbankkonto med clearingnummer 8452-5 och kontonummer 43 104 491-6 (ange isf i meddelandet ”KAK”+ ”löparens namn”) - pengarna kommer gå till kartkostnader och ev överskott till att stödja nåt bra projekt.

Anmälan: Görs till susiethebear9@gmail.com senast den 1 december(helst). I anmälan anger  du namn, klass och SI-nummer (om du har bricka – vill du låna så ange detta). Vill du inte springa men hjälpa till att arrangera så får du det hemskt gärna – maila då oxå!
Efteranmälan: Absolut senast torsdag kväll 23.00 till förhöjd avgift 60 kr. Se under KAK-burken.

Annat viktigt: Arrangören tillhandahåller ett klubbtält på TC som kan användas för ombyte och väskförvaring under tävlingen. Fin lägereld kanske kommer finnas att värma sig vid om vädret är ruskigt. Nåt varmt juledrycksaktigt kommer tillhandahållas vid målgång. Prisutdelning i Kung-klassen sker på TC så snart tävlingen är avgjord.
  • Det kan va vid denna årstid blött och halkigt och tävlingsområdet dessutom brant - något att tänka på vid skoval.
  • Det är ett litet tävlingsområde med bana kors o tvärs samt många gångar - SE UPP så du inte springer in i nån annan löpare ELLER boende.
  • Ta gärna med en kamera och fotodokumentera KAK - det kommer inte jag hinna =) 
Hjärtligt välkomna!/KAK-monstret

torsdag 13 november 2014

KAK2014 STAR-interview - regerande mästare!

Eftersom vi nu börjar närma oss den stora dagen är det dags att ta pulsen på löparna - vi börjar självklart med titelförsvararna från KAK2013 Helena Jansson och Andreas Höye:


Hur har året som Kung av Kungsan varit?
HJ - Det har varit ett hektiskt år, det säger ju sig självt när det är KaK-titeln som innehas. Jag vill inte påstå att det varit en börda, men det att bära upp det ansvar och den auktoritet som kommer med en dylik titel är ju i princip ett heltidsjobb. Jag vet inte hur många dagar som gått åt till representation, till luncher med monarker, till att hälsa i hand på pensionärer, till att klippa av invigningsband och till att ta första spadtag till nya projekt, men de är många. Det har varit en stor ära, och jag har gjort mitt yttersta för att bära denna prestigefyllda titel med så stor grace och bravur jag bara kunnat uppbåda.
AH - Sportsligt har inte året varit särskilt bra när jag har varit sjuk typ hela året. Annars har det varit ett helt fantastiskt år som Kung av Kungsan.

Kommer du till start på årets KAK?
HJ - Jag kommer till start i årets KaK! Det pirrar redan i tårna.
AH - Självklart kommer jag till start i år. Jag har inga planer att abdikera som Kung.

Hur laddar du?
HJ - Veckan innan själva KaK kommer jag spendera som eremit i Sollefteå. Det är viktigt att komma till start med alerta sinnen och fyllda energidepåer, och det norrländska lugnet känns som den perfekta miljön för detta syfte. Jag kommer yoga mycket, spela musik med Göteborgskt ursprung och visualisera min väg längs KaK 2014-banan sittande i skräddarställning i egenhändigt grävda bivacker på fjällsluttningarna.
AH - Jag laddar tillsammans med min 3 månader gamla dotter. Hon sitter i barnvagnen och passar på att jag springer snabbt nog på träningspassen.

Va tar du med dig för erfarenheter från förra året?
HJ - Från i fjol tar jag med mig en stor portion ödmjukhet, både inför de tekniska, fysiska och mentala utmaningar som själva KaK-banan bjöd på (det var verkligen något i hästväg!), och inför det faktum att tävlingen ju avgörs i Göteborgskt december-klimat. Som jag minns det krävdes det både tumvantar och ullstrumpor för att inte frysa sönder sig, och att prestera på årets viktigaste tävling under de premisserna kräver minutiösa förberedelser.
AH - Kung av Kungsan var den klart bästa sprintbanan jag sprang förra året, man får testa hela sitt sprintregister. Så det jag tar med mig från i fjol är att vara redo för alla typer av utmaningar och att springa en ordentlig kul sprintbana.
Va förväntar du dig?
HJ - Jag förväntar mig som vanligt ett arrangemang av yttersta kaliber, men orienteringsutmaningar som heter duga. Jag vet att arrangörerna gör allt för att KaK ska fortsätta vara en tävling som håller högsta klass, och som ligger i framkant vad gäller utvecklingen av urban orientering. Det kommer säkerligen bjudas på en rad utmaningar utöver det vanliga, och jag kommer stå på startlinjen med ett öppet sinne och tungan rätt i mun.
AH - Tuff utmaning båda fysiskt och mentalt

Har du nåt tips till dem som är KAK-debutanter i år?
HJ - Kom väl förberedd och med humöret på topp. Formtoppad, påpälsad, öppensinnad och leende är min rekommendation. Dessutom- åk kollektivt eller cykla, det är det enda rätta sättet att transportera sig i denna vackra stad. Avsätt hela dagen för tävlingen, för efter målgång ligger hela västra Göteborg framför dina svettiga fötter. Glöm inte lyfta blicken och titta på utsikten, glöm inte titta på kartan däremellan, och glöm inte att njuta av årets härligaste tävling!
AH - Expect the Unexpected...

Kung av Kungsan är ett sprint-OL-deluxe arrangemang som går av stapeln oftast sent på hösten/vintern, beroende på kartritaren/banläggaren/tävlingsledarens tid+energi, i år avgörs det hela 6e december på masthuggsberget, se tidigare inlägg för avlysning, ALLA är välkomna!

tisdag 11 november 2014

KAK2014: teaser!

Jamen för att stilla hungern så kommer här ett litet smakprov på årets KAK-terräng:
Som vanligt har arrangören tagit sig vatten över huvudet och är ute 
och ritar karta i sista sekund, men till helgen utlovas Bulletin 1 *fanfar* !!

Tills dess - ladda! 
mvh KAK-monstret

Kung av Kungsan är ett sprint-OL-deluxe arrangemang som går av stapeln oftast sent på hösten/vintern, beroende på kartritaren/banläggaren/tävlingsledarens tid+energi, i år avgörs det hela 6e december på masthuggsberget, se tidigare inlägg för avlysning, ALLA är välkomna!